Noelia AlbertMit navn er Noelia Albert og oprindeligt kommer jeg fra Bariloche i Argentina men har siden 1998 boet i Danmark. Jeg er af dansk afstamning via min morfar og mormors familier, som er en del af den store danske koloni i Argentina. Idag bor jeg i landsbyen Stjær lige udenfor Aarhus og er på mystisk vis vendt tilbage til mine danske rødder.

Jeg har siden 1994 arbejdet professionelt som kok og moderne kogekone med base i det argentinske og sydamerikanske køkken. Argentinsk mad er ligesom den argentinske befolkning, en blanding af forskellige kulturer med et præg af det indfødte. Spanske retter kom med erobrerne i 1600-tallet, italienske retter med de mange indvandrere fra Italien midt i 1800-tallet, og der er også inspiration fra England og arabiske lande. Det hele blev krydret med madkulturen fra Guaraní-indianerne og de præ-columbianske samfund. Opskrifterne blev modificeret og tilpasset de råvarer, man fandt.

For mig er madlavning ligesom et sprog. Jeg kan kommunikere med andre mennesker på tværs af landegrænser, sproglige og kulturelle barrierer. Mad kan jo gøre noget helt forunderligt ved mennesker, tænk bare på filmen Babettes Gæstebud. Jeg håber altid, at min mad og mine kager på samme måde kan være til glæde for andre.

Jeg er uddannet kok men har haft kager og kagedekoration som min passion siden jeg var teenager. Mit speciale er kager med håndlavet pynt du ikke lige kan finde andre steder og som gør kagerne unikke. Jeg er altid klar til en udfordring og laver gerne tema-baserede kager med tidskrævende udsmykning.

Igennem en årrække har jeg også arbejdet som underviser og har afholdt kurser via aftenskoler og hos firmaer. De sidste år har jeg via SpecialKøbmanden Aarhus afholdt kurser i kagedekoration, modellering af sukkerfigurer og blomster, temperering af chokolade og fremstilling af fyldte chokolader.

Erhvervserfaring

  • Kok hos Odd Fellow Logen i Silkeborg
  • Underviser i kagedekoration og chokolade hos SpecialKøbmanden Aarhus
  • Freelance kok & moderne kogekone med eget firma (siden 1999)
  • Kok hos Royal Oak – Cafe & Restaurant, Åboulevarden i Aarhus
  • Kok hos Karoline Amalie – Restaurant i Virklund ved Silkeborg
  • Køkkenchef hos hotel ”La Cascada” i Bariloche, Argentina
  • Freelance kok i sommermånederne hos tysk fyrste på hans Ranch tæt ved Bariloche, Argentina
  • Træning hos franske Chef Didier Chantefort (Cordon Bleu, Paris) – Marriott Plaza Hotel, Buenos Aires, Argentina
  • Lærling ved Llao-Llao Hotel and Resort, Bariloche, Argentina
  • Lærling ved Banquet afdelingen – Marriott Plaza Hotel Buenos Aires, Argentina
  • Arbejde hos Banquet afdelingen i Den Danske Klub, Buenos Aires, Argentina
  • Lærling ved hotel “La Cascada” i Bariloche, Argentina

Uddannelse

  • “Certified in Applied Business in Hospitality and Culinary Art” – Hocking College, Nelsonville, Ohio, USA
  • “Major in Culinary Art” – International Buenos Aires Hotel and Restaurant School, Buenos Aires, Argentina
  • High School degree – Highland Secondary School, Comox, B.C., Canada
  • Teknisk Gymnasium – Mekanisk linje, ENET N 1 Jorge Newbery, Bariloche, Argentina